ضرورت انجام سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت و مشکلات مربوط به آن

سونوگرافی داپلر یکی از انواع تکنیک‏های سونوگرافی برای تشخیص و شناسایی بیماری‏های مختلف مغز و اعصاب و یا تشخیص جفت در دوران بارداری می‏باشد. سونوگرافی داپلر یک روش سریع و بسیار خوب برای تشخیص جهت جریان خون در بدن جنین می‏باشد که از طریق ارسال امواج صوتی به بدن جنین صورت می‎گیرد.

نتایج سونوگرافی داپلر به تشخیص طبیعی بودن روند رشد جنین، اندازه و همچنین تامین خون کافی برای تغذیه شدن او در بدن مادر کمک می‏کند. این روش برای تشخیص جفت به کار می‏رود تا علاوه بر تشخیص سلامتی جفت، خطراتی مانند لخته شدن خون یا بیماری‌های عروقی در مادر و جنین شناسایی شوند. برای آشنایی بیشتر با کاربردها و مزایایی که سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت دارد، می‏توانید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

سونوگرافی داپلر چیست؟

به گزارش منبع معتبر پزشکی mayoclinic.org، سونوگرافی داپلر یک آزمایش تشخیصی غیر تهاجمی برای اندازه‌گیری حجم خون در رگ‏های خونی می‏باشد. این آزمایش از طریق ارسال امواج صوتی با فرکانس بالا صورت می‏گیرد تا تصویری واضح از نحوه گردش گلبول‏های قرمز در خون را تولید کنند اما نمی‎تواند جریان خون را نشان دهد.

این سونوگرافی به تشخیص و بررسی گردش خون جفتی بر روی شریان‏های رحمی تمرکز داشته و جریان خون در شریان‏های بند ناف جنین را مورد معاینه و بررسی قرار می‏دهد؛ یا بهتر است بگوییم که سونوگرافی داپلر به پزشکان متخصص زنان کمک می‎کند تا جفت یا جنین را شناسایی کنند.

چرا سونوگرافی داپلر؟

دلیل استفاده از سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت آن است که این تکنیک کمک می‏کند تا گردش خونی که در جنین وجود دارد از طریق امواج صوتی به نمایش گذاشته شود؛ اما این روش نه تنها به تشخیص جفت، بلکه به تشخیص هر یک از بیماری‏های زیر کمک خواهد کرد:

  • نقص دریچه قلب یا بیماری‏های مادرزادی قلبی
  • جریان خون کم یا بیماری شریان محیطی
  • ضعف دریچه‎های وریدی پا
  • آنوریسم سرخرگ‏ها
  • تنگی شریان کاروتید
  • لخته‎های خونی
  • انسداد شریانی

اما شاید این سوال برایتان پیش بیاید که کاربرد سونوگرافی داپلر در تشخیص جفت دقیقاً چگونه است و این تکنیک به تشخیص چه چیزی کمک خواهد کرد؟ در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد.

سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت چه اهمیتی دارد؟

سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت چه اهمیتی دارد؟

سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت به شما کمک می‏کند تا دقیق‎تر و در زمانی سریع‏تر، جفت‏ها را از لحاظ بیماری‏های قلبی و عروقی و یا اندازه گیری سرعت جریان خون بررسی کنید و پیش از آنکه بیماری‎های جدی‏تری اتفاق بیفتند، آن‏ها را شناسایی و مدیریت کنید.

کاربردهای سونوگرافی داپلر جفت

سونوگرافی داپلر که یکی از روش‏های تشخیص ناهنجاری جنین می‎باشد، نه تنها برای تشخیص جفت و ناهنجاری‏های آن، بلکه در موارد زیر نیز کاربرد دارد:

·        بررسی محل قرارگیری جفت

سونوگرافی داپلر می‌تواند به تشخیص جفت پرایمیا (جفت پایین) یا جفت previa (جفت سرراهی) که از عوارض و بیماری های مرتبط با بارداری هستند، کمک کند.

·        ارزیابی روند رشد جنین

با بررسی جریان خون در عروق جفتی و بند ناف، می‌توان به رشد و سلامت جنین پی برد. در واقع از تکنیک سونوگرافی داپلر استفاده می‏شود تا حرکت خون داخل بافت جنین تشخیص داده شود و جریان خون در شریان‏های بند ناف مورد بررسی قرار گیرد.

·        تشخیص ناهنجاری‎های جفتی

تشخیص ناهنجاری‏های جفتی یکی دیگر از کاربردهای سونوگرافی داپلر بوده که ناهنجاری‎های جفتی مانند جفت اکسترا کوریونیک، جفت succenturiate و یا لوبوله جفتی را تشخیص می‏دهد و به پزشک متخصص زنان اجازه درمان هر یک از این موارد را می‏دهد.

·        بررسی خونریزی در بارداری

در صورتی که در دوران بارداری خونریزی شریانی را تجربه کنید، می‎توانید آن را به کمک سونوگرافی داپلر تشخیص دهید و عوامل احتمالی مانند خونریزی از جفت را شناسایی کرده و به دنبال پیشگیری از شدت گرفتن آن باشید.

·        تشخیص چسبندگی جفت

سونوگرافی داپلر به تشخیص چسبندگی جفت که از عوارض نادر دوران بارداری است، کمک می‏کند. با تشخیص این عارضه، پزشکان متخصص زنان مراقبت‏های ویژه را ارائه می‏دهند و سلامتی مادر و جنین را مرتباً مورد بررسی قرار می‏دهند.

سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت چه مزایایی دارد؟

سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت چه مزایایی دارد؟

اگر به منظور شناسایی جفت، عوارض و بیماری‎های احتمالی جنین از سونوگرافی داپلر استفاده کنید، مزایای زیر را شاهد خواهید بود:

  • سونوگرافی داپلر منجر به تشخیص زودهنگام بیماری‏های مادرزادی در جفت و جنین شده و به داشتن یک بارداری ایمن کمک می‏کند.
  • سونوگرافی داپلر غیر تهاجمی بوده و هیچ عارضه و خطر خاصی برای مادر و جنین به همراه نخواهد داشت.
  • این آزمایش تشخیصی جایگزینی برای روشی مانند آنژیوگرافی بوده و آسیب کمتری به بدن وارد می‏کند.
  • تکنیک داپلر اطلاعات دقیق و تصاویر خوبی از جفت و جریان خون در آن را به پزشک ارائه می‏دهد.

در چه صورت از سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت استفاده می‏شود؟

در صورتی که سن بالا و یا ریسک بارداری پرخطری داشته باشید، احتمالاً از سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت شما استفاده خواهد شد؛ اما شرایط دیگری که باعث می‏شود تا پزشکان از این تکنیک استفاده کنند عبارتند از:

  • وجود علائمی مانند خونریزی یا درد شکم در بارداری
  • نتایج غیرطبیعی در سونوگرافی های معمولی
  • سابقه مشکلات جفتی در بارداری های قبلی
  • مشکوک بودن به ناهنجاری های جنینی

سونوگرافی داپلر کدام بیماری‏های جفتی را شناسایی می‏کند؟

سونوگرافی داپلر در دوران بارداری به پزشکان کمک می‏‏کند تا بیماری‎ها و هر یک از شرایط زیر را در جفت یا جنین شناسایی کنند:

  • تشخیص کم خونی یا جریان خون محدود در جفت
  • تشخیص محدودیت‏های رشد داخل رحمی (IUGR)
  • تشخیص جفت سر راهی در قسمت پایینی دهانه رحم
  • تشخیص چسبندگی جفت و عدم جدا شدن کامل از رحم
  • تشخیص ناهنجاری‏های دریچه و بیماری‏های قلبی در جنین
  • آنفارکتوس جفت یا از بین رفتن بخشی از جفت در اثر عدم خونرسانی

آیا سونوگرافی داپلر برای تشخیص جفت مفید است؟

بله! سونوگرافی داپلر جفت، ابزاری ارزشمند برای مراقبت های دوران بارداری است. با استفاده از این روش، پزشک می تواند به طور دقیق وضعیت جفت و جنین را بررسی کند و در صورت وجود مشکل، اقدامات لازم را برای حفظ سلامت مادر و جنین انجام دهد.

در چه صورت سونوگرافی داپلر ممنوع است؟

به طور کلی سونوگرافی داپلر هیچ محدودیت یا مورد منعی ندارد؛ تنها در برخی موارد مانند خونریزی شدید واژینال یا درد شکمی، انجام آن به تعویق می‎افتد.

آمادگی قبل از سونوگرافی داپلر

آمادگی و نکته خاصی قبل از سونوگرافی داپلر وجود ندارد. تنها نکته قابل توجه این است که همانند سایر روش‏های سونوگرافی، بهتر است تا قبل از انجام آن مثانه خود را پر نگه دارید.

سونوگرافی داپلر چقدر طول می‏کشد؟

در خصوص مدت زمان لازم برای انجام این روش، باید گفت سونوگرافی داپلر به منظور تشخیص جفت تنها 15 الی 30 دقیقه طول خواهد کشید.

غربالگری دوران بارداری چگونه است؟

غربالگری‏های دوران بارداری در ماه‏های مختلف و به روش‏های متنوعی از قبیل آزمایش خون و یا سونوگرافی داپلر انجام می‏شود. 3 مورد از غربالگری‏های مهم دوران بارداری عبارتند از:

  1. غربالگری سه ماهه اول: در این دوران آزمایش خون و سونوگرافی NT برای بررسی ضخامت مایع پشت گردن جنین انجام می‏شود.
  2. غربالگری سه ماهه دوم: در این دوران هم علاوه بر آزمایش خون، سونوگرافی آنومالی برای بررسی دقیق اندام جنین صورت می گیرد.
  3. غربالگری CVS: این غرباگری برای بررسی پرزهای جفتی و DNA جنین انجام می‎شود تا اختلالات کروموزومی را شناسایی کند.

در پایان باید گفت بانوان باردار باید غربالگری های بارداری را جدی بگیرند. چرا که این کار می تواند از بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری کند و مواردی که در اینجا گفتیم تنها بخشی از غربالگری های بارداری هستند.