تامپون

تامپون (Tampon) وسیله‌ ای بهداشتی به شکل استوانه است که خانم‌ ها در ایام عادت ماهانه همانند نوار بهداشتی، اما به گونه‌ ای متفاوت از آن استفاده می کنند. بر خلاف نوار بهداشتی که در زمان استفاده بر روی سطح آلت تناسلی زنانه قرار می‌ گیرد، تامپون در داخل واژن فرو می‌ رود و با جذب خون، مانع بیرون آمدن آن از بدن می‌ شود. جنس این وسیله بهداشتی معمولاً از پنبه است و با استفاده از یک ابزار فروکننده (Applicator) در داخل واژن قرار داده می‌ شود و پس از استفاده، به وسیله نخی که در انتهای آن وجود دارد به بیرون کشیده می‌ شود. نوع دیگری از این وسیله بهداشتی، تامپون انگشتی است که بدون فروکننده فروخته می‌ شود و با دست در محل خود قرار می‌ گیرد. این مقاله به شما می آموزد که چگونه از تامپون استفاده کنید.

چگونه از تامپون استفاده کنیم

  • خلاصه
  1. دست هایتان را بشویید
  2. به حالت اسکوات روی توالت بنشینید و یا در جایی که چهار پایه ای برای قرار دادن پایتان باشد.
  3. سر تامپون را روی واژن بگذارید
  4. ابزار (تامپون) را با انگشت اشاره به داخل فشار دهید سپس باقی ابزار را خارج کنید.
  5. به آرامی نخ تامپون را بکشید
  6. هر ۶ – ۴ ساعت یکبار تامپون را تعویض کنید.

برطرف کردن برخی باورهای نادرست

برخی افسانه های موهوم درباره استفاده از تامپون وجود دارد که ممکن است تاکنون برخی اطلاعات غلط درباره چگونگی استفاده از آن ها شنیده باشید. دانستن حقیقت می تواند ترس های شما را برطرف و سوء تفاهم ها را رفع کند.

۱- اطمینان داشته باشید که تامپون هرگز داخل بدنتان  گیر نمی کند

در واقع جایی برای تامپون وجود ندارد که بخواهد در آن فرو رود گردنه رحم در انتهای واژن تنها سوراخ کوچکی دارد که به خون اجازه خروج می دهد. شما همیشه می توانید تامپون را با نخ آن از بدنتان بیرون بکشید و یا حتی در صورتی که نخ آن پاره شود با انگشتان دست آن را از بدن خارج کنید.

۲- بدانید که با وجود تامپون نیز می توانید حمام بروید

تنها به آرامی نخ آن را بلند کنید به این طریق از دسترس خارج بوده و شکلی ایجاد نمی کند.

۳- بدانید که حداقل سنی برای شروع استفاده از تامپون وجود ندارد

شما می توانید از تامپون در هر سنی استفاده کنید فقط مطمئن باشید که با آن راحت هستید. نیازی نیست که حتما بالای ۱۸ سال سن داشته باشید. برخی از دختران پد و یا نوار بهداشتی را نادیده گرفته و مستقیما به سراغ استفاده از تامپون می روند بویژه اگر ورزش هایی نظیر شنا و یا ژیمناستیک انجام می دهند.

۴- بدانید که استفاده از تامپون سبب از دست رفتن بکارت و دوشیزگی شما نمی شود

برخلاف یک باور غلط و غیر مفید، استفاده از تامپون سبب از دست رفتن دوشیزگی دختران نخواهد شد. تامپون ممکن است سبب کشیده شدن پرده بکارت (غشایی نازک که معمولا در هنگام سکس کشیده و پاره می شود) شود، اما هرگز باعث پاره شدن آن نمی گردد. پرده بکارت تنها به مقدار جزئی مجرای واژن را پوشانده و می تواند کشیده و یا منبسط و منقبض شود. حتی اگر تامپونی که استفاده می کنید سبب کشیدگی پرده بکارت شود ( که در حین انجام سایر فعالیت ها نیز مانند اسب سواری اتفاق می افتد) به معنای این نیست که باکره نیستید.

۵- مطمئن شوید هر جا که می روید تجهیزات کافی با خود دارید.

چه سر کار می روید چه در مدرسه و یا تمرین و ورزش همیشه تامپون یدکی اضافه با خود به همراه داشته باشید بویژه زمانی که برای اولین بار پریود می شوید می توانید از یک کیف آرایشی کوچک برای نگه داری تامپون ها، شورت، دستمال مرطوب و چند لباس زیر اضافه استفاده کنید.

۶- اگر بیش از ۸ ساعت شب می خواهید از نوار بهداشتی در طول شب استفاده کنید.

با این روش، نیازی نیست ناگهان از خواب بپرید تا تامپون را تعویض کنید و یا حتی نگران سندروم شوک سمی، بیماری نادری که یک وضعیت پزشکی جدی بوده که در اثر وارد شدن باکتری استافیلوکوکوس اروس به گردش خون ایجاد می شود، باشید.

قبل از به کار بردن تامپون

۱- خرید تامپون

همانگونه که احتمالا تاکنون در فروشگاه ها دیده اید، تامپون ها در انواع و سایزهای مختلف وجود دارند. در اینجا، آنچه که برای اولین بار برایتان بهتر است انجام دهید آمده است.

  • تامپون هایی که ابزار نصب دارند بخرید.

تامپون ها عموما دو نوع اساسی هستند:

با اپلیکاتور (ابزاری برای نصب) که یک لوله پلاستیکی بوده که برای شما کمک می کند تامپون را به داخل واژن فشار دهید. به کمک اپلیکاتور، وقتی اولین بار از تامپون استفاده می کنید کار راحت خواهد بود. بنابراین جعبه هایی که دارای اپلیکاتور هستند را انتخاب کنید.

  • تامپون با قابلیت جذب درست را انتخاب کنید. قابلیت جذب معیاری است که نشان می دهد چه میزان پنبه جاذب در تامپون وجود دارد. در محدوده کم تا زیاد. اغلب زنان از تامپون با قابلیت جذب بالا در روز اول و یا دوم پریودی شان که خونریزی سنگین تر است استفاده می کنند و هر چه به انتهای دوره نزدیک تر می شوند انواع سبک تر تامپون را به کار می برند.
  • اگر نگران داشتن درد هستید می توانید انواع سبک تر تامپون را بخرید. هر چند مجبور می شوید مکررا آن را تعویض کنید، آن ها باریک تر و راحت تر هستند. همچنین می توانید از تامپون های نازک و یا مخصوص دختران نوجوان استفاده کنید. استفاده از تامپون هایی با سایز کوچک تر برای اولین بار به نصب راحت تر آن و حتی بهتر خارج کردن آن کمک می کند.

۲- شستن دست ها

ممکن است شستن دست ها قبل از رفتن به دستشویی و یا حمام عجیب به نظر برسد اما در این مورد کار بسیار خوبی است. اپلیکاتور های تامپون ها معمولا استریل شده هستند و شستن دست ها هایتان باعث می شود هر گونه میکروب و آلودگی و یا باکتری از آن ها دور بماند.

  • اگر تامپون از دست تان روی زمین بیفتد، آن را دور بیاندازید. مقدار کمی پول ارزش این را ندارد که به خاطر آن تامپون آلوده، دچار عفونت های دردناک و بیماری ها شوید.

نصب و گذاشتن تامپون

۱- روی توالت بنشینید

در حین شستن زانوهایتان را بازتر از حالتی که همیشه دارد نگه دارید، به این شکل میزان دسترسی و قابلیت مشاهده واژنتان بیشتر خواهد بود. می توانید روی توالت مانند یک قورباغه چمباته بزنید.

  • همچنین می توانید برای کار گذاشتن همچنین می توانید برای کار گذاشتن تامپون سرپا بایستید و یک پای خود را روی سطح بلند تری مانند توالت فرنگی قرار دهید با این حال اغلب زنان ترجیح می دهند روی توالت بنشینند تا به این طریق خون روی بدنشان جاری نشود.

۲- واژنتان را بیابید.

این کار به طور معمول رایج ترین شکلی است که زنان در اولین استفاده از تامپون با آن مواجه هستند و می تواند کمی دلهره آور نیز باشد. در اینجا راه هایی است که این کار را کمی آسان تر می سازد:

  • ساختمان بدن خود را بشناسید، سه منفذ و یا سوراخ وجود دارد: در بالا سوراخ میزراه (که از آن ادرار خارج می شود) مجرا و یا سوراخ واژن در وسط و مجرا یا منفذ مقعد در پایین. اکنون که یاد گرفته اید سوراخ میزراه کجاست، می توانید دو سانتی متر پایین تر از آن واژن را بیابید.
  • می توانید از مسیر خارج شدن خون نیز کمک بگیرید. ممکن است کمی عجیب به نظر برسد اما اگر تلاش کنید با این روش می توانید مجرای واژن را پیدا کنید. یک تکه دستمال توالت را از جلو تا عقب (و یا با دوش آب آن را تمیز کنید) زمانی که همه چیز را تمیز کردید با یک تکه دستمال توالت خشک و تمیز به قسمت های تناسلی خود آرام ضربه بزنید تا متوجه شوید که خون دقیقا از کجا خارج می شود.
  • می توانید کمک بگیرید. اگر واقعا نتوانستید مجرای واژن را پیدا کنید، نگران نباشید، زنان زیاد دیگری نیز اینگونه بوده اند.از یکی از بستگان خانم در فامیل خود مانند مادر، خواهر، مادربزرگ، عمه، خاله و … برای کمک کردن به پیدا کردن واژن خود سوال بپرسید. خجالت نکشید و بدانید همه زنان قبلا این مسائل را تجربه کرده اند. همچنین می توانید از یک پزشک و یا پرستار سوال کنید.

۳- تامپون را به طریق درستی نگه دارید

وسط تامپون، در محل تقاطع لوله ای کوچکتر اپلیکاتور با لوله بزرگ تر را بین انگشت شست و انگشت میانی دست خود بگیرید. انگشت اشاره خود را در ته اپلیکاتور جایی که نخ از آن بیرون آمده قرار دهید.

۴- به آرامی قسمت ضخیم بالای اپلیکاتور را داخل واژن قرار دهید.

گمی باسن خود را به طرف جلو داده وچند سانتی اپلیکاتور را به داخل فشار دهید تا زمانی که انگشتتان گوشت بدنتان را لمس کند. نگران کثیف شدن دست هایتان نباشید. خون قاعده گی واقعا تمیز بوده و به دور از هر گونه باکتری است و می توانید پس از کار، دستان خود را آبکشی نمایید.

۵- قسمت نازک تر اپلیکاتور را با انگشت اشاره خود فشار دهید.

بایستی احساس کنید که تامپون، چند سانتی وارد بدتان شده است زمانی که بخش نازک تر تامپون به قسمت ضخیم تر رسید توقف کنید.

۶- اپلیکاتور را بیرون بکشید

به آرامی و کمی فشار اپلیکاتور را از واژن خود در بیاورید. نگران نباشید، اگر به درستی مراحل را انجام داده و کاملا تامپون را در جای خود قرار داده باشید، دیگر تامپون بیرون نخواهد آمد. زمانی که تامپون را از بدن در آورید آن را در پلاستیک تامپون و یا تکه ای دستمال توالت بپیچید و در سطل آشغال بیاندازید.

  • هرگز اپلیکاتور را در سیفون توالت نیندازید چرا که به شدت به لوله کشی ساختمان آسیب وارد می کنند.

۷- راحتی خود را امتحان کنید

نبایستی وجود تامپون در خود را احساس کرده و با آن حس ناراحتی داشته باشید. اگر نشستن و یا راه رفتن با تامپون برایتان دردناک بود،  قطعا اشتباهی رخ داده است.

  • معمولا در اینگونه موارد، تامپون به اندازه کافی در واژن بالا نرفته است. انگشتانتان را در واژن فرو کرده تا جایی که تامپون را احساس کنید. آن را به آرامی فشار دهید سپس دوباره با راه رفتن راحتی آن را تست کنید. اگر همچنان آزار دهتده است، آن را به اشتباه داخل واژن قرار داده اید. آن را بیرون آورده و تامپون دیگری را امتحان کنید.

خارج کردن تامپون

۱- تامپون خود را هر ۶ ۴ ساعت یکبار تعویض کنید

نیازی نیست که اینکار را زودتر از ۴ ساعت انجام دهید اما سعی کنید بیش از ۶ ساعت نیز طول نکشد.

  • سندروم شوک سمی (TSS) بسیار نادر است اما به طور بالقوه می تواند نتایج مرگباری در اثر دیر تعویض کردن تامپون ها بوجود آورد. اگر تصادفا تامپونی را بیش از ۸ ساعت نگه داشتید و ناگهان احساس تب، جوش های ناگهانی و یا تهوع و استفراغ کردید، تامپون را خارج کرده و سریعا درمان های پزشکی را دنبال کنید.

۲- آرامش

ممکن است خارج کردن تامپون دردناک به نظر برسد اما در واقع اینگونه نیست چند نفس عمیق بکشید، خود را شل کنید، و به یاد داشته باشید که ممکن است کار راحتی نباشد اما دردناک نیست.

۳- به آرامی نخ انتهای تامپون را بکشید

ممکن است در حین خارج کردن تامپون کمی مالش و یا اصطحکاک به خاطر الیاف پنبه احساس کنید، اما این مسئله ای دردناک نیست.

  • اگر برای دست گرفتن نخ تامپون وسواس دارید می توانید از تکه ای کاغذ توالت استفاده کنید.
  • اگر احساس می کنید هنگام در آوردن تامپون به جایی گیر کرده و مقاومت می کند احتمالا به خاطر خشکی آن باشد برای رفع این مشکل از انواع تامپون با قابلیت جذب کمتر استفاده کنید. اگر خیلی خشک بود از کمی آب استفاده کنید، دیگر نخواهد چسبید.

۴- تامپون را در چیزی بپیچید

برخی از تامپون ها به گونه ای طراحی شده اند که می توان آن ها را در سیفون انداخت به طوری که به راحتی از هم می پاشد و در طول لوله کشی ها حرکت می کنند. با این حال اکر با جریان کم آب در توالت و یا سیستم های کهنه و قدیمی منبع و یا تانک ها سروکار دارید و یا می دانید که در گذشته لوله کشی ها مشکل گرفتگی داشته اند، بهتر است تامپون را در تکه ای کاغذ یا دستمال توالت پیچیده و دور بیاندازید.